Glyph

EKSKLUZIVNO: Crvena Zvezda ušla u Esports Balkan Ligu!

Crvena Zvezda, jedan od najvećih tradicionalnih sportskih klubova na ovim prostorima je i zvanično postala novi član Esports Balkan Lige u koju je ušla kupovinom slota ekipe Wind and Rain, potvrdila je Fortuna Esports za Sport Klub.

Izvor: Fortuna eSports

Crvena Zvezda je nedavno oformila League of Legends tim prateći trendove velikih svetskih klubova kao što su Schalke 04, Paris Saint-Germain, Besitkash, Panathinaikos, Fenerbahce i mnogi drugi.

Kada je esport u pitanju protekla godina je prošla u znaku investicija velikih imena tradicionalnog sporta koji sve više ulažu u svet profesionalnog gejminga. Od ulaska tri NBA tima u američku League of Legends ligu NA LCS, do formiranja više internacionalnih FIFA liga, pa sve do investicije NFL i NHL klubova u Overwatch, sportski giganti su prepoznali potencijal i sve brži rast esporta koji preti da u narednih deset godina zaseni većinu sportskih disciplina.

Kao sportsko društvo koje ima veliki broj fanova i među gejmerima Crvena Zvezda se priključila uzdizanju esport zajednice u Srbiji na izuzetno ozbiljan način. Oformili su ekipu koja se takmičila u nekoliko amaterskih liga, a sada su rešili da odu korak dalje kupovinom slota u jedinoj profesionalnoj League of Legends ligi u regionu priznatoj od strane Riota – Esports Balkan Ligi.

Podsetimo, EBL liga je nedavno izabrana kao predstavnik balkanskog regiona, što znači da će se njen šampion takmičiti u novom Riotovom LoL takmičenju koji će biti neki miks fudbalkse Lige Šampiona i Lige Evrope. Deset najjačih timova u evropi se bore u EU LCS takmičenju, dok se ostale ekipe bore u nacionalnim i regionalnim ligama, među kojima je Riot prepoznao one sa najvećim potencijalom, zvanično ih priznao kao regionalne lige i pobednici tih liga će se od sada dva puta godišnje sastajati u evropskom kupu koje za sada još uvek nema zvanično ime i čiji format Riot još uvek nije predstavio. Ono što se zna je da će Esports Balkan Liga biti jedan od desetak učesnika.

Izvor: Fortuna eSports

Pošto je organizacija Wind and Rain imala ekipe u nemačkoj, engleskoj i balkanskoj ligi, u momentu kada su obe zvanično postale regionalne lige morali su da odluče koji tim žele da zadrže a koje će raspustiti zbog potencijalnog sukoba interesa u evropskom kupu.

Crvena Zvezda je iskoristila priliku nastalu povlačenjem Wind and Raina koji je srpskom klubu prodao svoj slot u EBL-u, a da se neće zadovoljiti samo učestvovanjem u ligi koja pored mesta u prestižnom internacionalnom takmičenju ima i nagradni fond od 20.000 evra po sezoni, dokazali su time što nedeljama rade na dovođenju velikih pojačanja. Oni od nedavno imaju i opremljen prostor u kom igrači kluba mogu da vežbaju, što je nešto zaista nesvakidašnje kod nas u esportu.

Ovim je kompletiran i konačan spisak učesnika druge sezone Esports Balkan Lige u kojoj će se takmičiti:

KlikTech (Hrvatska)
Greek Regenesis (Grčka)
ASUS RoG Elite (Srbija)
Nexus Gaming (Rumunija)
WiLD.Cooler Master (Mađarska)
Team Horizon Reaper (Mađarska)
X25 Esports (Srbija)
Crvena Zvezda (Srbija)

Druga sezona Esports Balkan Lige počinje 5. februara što znači da ćemo uskoro saznati i kompletne sastave svih učesnika. Kako nezvanično saznajemo, Crvena Zvezda će uskoro predstaviti svoj League of Legends tim na legendarnoj Marakani.

Da fudbalski klubovi veoma ozbiljno shvataju esport najbolje potvrđuje činjenica da je Fenerbahce 1907 aktuelni prvak turske lige i da su prošle godine učestvovali na Svetskom prvenstvu 2017, dok je Schalke 04 Esports jedan od glavnih kandidata za titulu u novoj sezoni EU LCS lige. Da li će Crvena Zvezda nastaviti njihovim koracima i skinuti sa trona momke koji igraju za KlikTech i koji su do sada osvojili sve što se na Balkanu moglo osvojiti? To ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali jedno je sigurno, a to je da je pred nama izuzetno uzbudljiva druga sezone Esports Balkan Lige.

 

Izvor: sportklub.rs – http://sportklub.rs/Esports/a227953-EKSKLUZIVNO-Crvena-Zvezda-usla-u-Esports-Balkan-Ligu.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.